Tatil döneminde trafik kazaları artıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 22:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zafer Akpınar - Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Türkiye'de meydana gelen trafik kazalarında ayda ortalama 350 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, tatil yolculuklarının yoğunlaştığı yaz aylarında bu rakamın yüzde 50'ye varan oranlarda arttığını söyledi.

Apaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulların tatile girmesiyle ailelerin, tatil yolculuğu için yollara düştüğünü söyledi.

Bu dönemde otomobil, kamyon, otobüs, minibüs sürücüleri kadar motosikletliler ve özellikle tarımın yoğun yapıldığı yerlerde traktör kullanıcılarının çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Apaydın, sevinçle çıkılan yolculuğun hüzünle bitmemesini diledi.

-Ticari araç sayısı az karıştığı kaza fazla-

Ülkedeki araç sayısının 16 milyonun üzerine çıktığını anlatan Apaydın, şöyle konuştu:

''Kamyon, otobüs, midibüs ve taksisiyle ticari araçların oranı yüzde 7,5-8 civarındadır. Kaza oranlarına bakarsanız ise ticari araçların karıştığı trafik kazaları yüzde 13 seviyelerine çıkmıştır. Adedimiz az kaza oranlarımız yüksek. Amacımız bu rakamları aşağı indirmek. Bu yüzden eğitim programları düzenliyoruz. Dikkat ederseniz toplantılarımızda hiç ayrım yapmıyoruz. İstatistiklere bakın, trafik kazalarının yüzde 97'si şoför hatasından kaynaklanıyor. Duble yolların uzunluğu 22 bin kilometredir. Devlet, duble yolda, kara yollarının iyileştirilmesinde çok başarılı ama kazayı önleyemiyoruz.''

Bir emniyet kemeri takılmasının bile büyük önem taşıdığını vurgulayan Apaydın, ''Takması çok basittir ama taktığınızda kazadaki fonksiyonu yüksektir. Kazayı önleyemezsiniz ama emniyet kemeri kullanmakla hayatınızı kurtarırsınız'' dedi.

-Yorgunluk, uykusuzluk, bedensel ve ruhsal dengesizlikler...-

Apaydın, sürücülerden hız yapmamalarını isteyerek, şunları kaydetti:

''Kara yollarında eskiden trafik kazaları kafa kafaya çarpışma şeklinde oluyordu. Son yıllarda ise arkadan çarpma ya da yoldan çıkma şeklinde meydana geliyor. Hatalı sollamalar önemli yer tutuyor. Bölünmüş yollarda tek taraflı kazalar çok oluyor. Bu da hızdan kaynaklanıyor. Bariyerler yapılıyor 10 gün sonra parçalanmış. Ya giderken telefonla meşgul oluyor ya da radyoyla, yanında arkasında taşıdığı yolcularla ilgileniyor... Yorgunluk, uykusuzluk, bedensel ve ruhsal dengesizlikler kazalara yol açabiliyor. Türkiye'de meydana gelen trafik kazalarında ayda ortalama 350 kişi can veriyor. Tatil yolculuklarının yoğunlaştığı yaz aylarında bu rakam yüzde 50'ye varan oranlarda artıyor. Bu yüzden yaz ayları çok önemli.''

Sürücülerden yoruldukları zaman mutlaka dinlenmelerini isteyen Apaydın, araçların bakımı yapıldıktan sonra yola çıkılması uyarısında da bulundu.

-Otobüslerle yolculuk yapın önerisi-

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan ise okulların tatile girmesi dolayısıyla yolculuklarda ciddi bir artış yaşanacağını söyledi.

Bu dönemde şehirlerarası kara yollarında binek otomobil sayısının artacağını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Yoğunluk nedeniyle kaza riski artacağı için vatandaşların, seyahatlerini özel araçlar yerine daha güvenli olan toplu taşım araçlarıyla yapmalarını öneriyoruz. Otobüs firmaları, artan yoğunluktan dolayı oluşacak yüksek talebi karşılamak için ek seferler planlıyorlar. Yoğun talebin karşılanması için sektörümüzün tarifeli sefer yapan D-1 belgeli 360 otobüs firmasının 7 bin 152 otobüsle hizmet vereceği ve bu artan talebi de karşılayacağını belirtmek isterim. Ayrıca, otobüslerin ve kaptanlarının daha güvenli olduğunun da altını çiziyorum.''

Erdoğan, bu dönemde vatandaşlardan otogardan kalkmayan, belgesi olmayan otobüsleri tercih etmemelerini önererek, yaşanabilecek mağduriyetlerde federasyona bilgi verilmesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber